Sayfalar

15 Ocak 2015 Perşembe

Charlie Hebdo ekibi: Türkiye versiyonumuz en önemlisi



Hz. Muhammet karikatürleri yayımlamasının intikamı olarak düzenlenen saldırıya 12 can veren Charlie Hebdo, katliamla yasak koyma çabasına boyun eğmedi. Fransız mizah dergisi, bugün dünya çapında dağıtıma çıkan “hayatta kalma sayısının” kapağına yine Hz. Muhammet’i taşıdı.

“Hepsi affedildi” başlığının altında gözü yaşlı Muhammet peygamber “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) pankartı tutuyor. İçerde de “pazar günkü yürüyüşte ifade özgürlüğünü savunmaya gelenlerin sayısının, pazar ayinine gidenleri geçtiği” dile getiriliyor.

‘Terörist yok, Muhammet var’

Fransız sol gazetelerinden Liberation’da çalışmalarına devam eden dergi ekibi, pazartesi gecesi çizer Rénald Luzier’in (Luz) tamamladığı kapağı kahkahalar ve alkışlar arasında ironik biçimde “Allahuekber” diye tekbir getirerek karşıladı. Dün ekip basın toplantısı ile son sayıyı tanıttı. Uyuyakalıp işe geciktiği için katliamdan kurtulan Luz, kapağı “Kalan tek seçenek sadece ‘Ben Charlie’yim’ diyen Muhammet çizmekti. Sonra baktım ki, ağlıyor. Üstüne ‘Hepsi affedildi’ yazdım. Sonra ben de ağladım. Tabii bu dünyanın ya da terörstlerin çizmemizi istediği kapak değil, bizim kapağımız. İçinde terörist yok, sadece bir adam ağlıyor, yeniden onu çizdiğimiz için üzgünüm, ama bizim Muhammet her şeyden önce ağlayan bir Muhammet” diye anlattı. Toplantıda gözyaşlarına boğulup masaya kapanan Luz’u, yayın yönetmenliğini üstlenen Gerard Biard ile köşe yazarı Dr Patrick Pelloux teselliye çalıştı. Arapça ve Türkçe dahil 16 dilde basılan ve aşamalı olarak dünya çapında 3 milyon nüshası dağıtılacak 8 sayfalık sayı sadece Türkiye ve İtalya’da gazete içinde basıldı. “En önem verdiklerinin Türkçe versiyon olduğunu” belirten Biard, “Çünkü Türkiye zor bir dönemden geçiyor, ülkede anayasal laiklik saldırı altında” dedi. Ajanslar bu sözleri Türkiye’de “ifade özgürlüğü olmadığı, basına büyük baskı yapıldığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın laiklik ilkesini terk etmekle suçlandığı” hatırlatması eşliğinde verdi. “Hepsi affedildi” başlığıyla ilgili Fransız medyasında “Peygamber kendisini

‘Mizahı benimseyin’

Yemen Kaidesi’nden olduklarını söyleyen ve katliam yaparken “Peygamberin intikamını aldık” diye bağıran Said ve Cherif Kouachi için “Onlara nefret beslemiyoruz. Bunun kişilerle ilgili değil ideojiyle ilgili mücadele olduğunu biliyoruz. Fransa’daki dayanışma affetme hissini önplana çıkardı. Arkadaşlarımız hayatta olsalardı, öldürülen teröristlerle bir kafede buluşup sohbet ederdi” diyen kadın yazar, Müslümanların hoşlanmıyorlarsa dergiyi görmezden gelebileceklerini söyleyip ekledi: “Müslümanlar bizim İslam’ı Fransa’daki herhangi bir din gibi gördüğümüzü anlamalı. İslam’ın diğer dinlerle aynu muameleyi görmesini ve mizahı kabul etmek zorundalar... Artık 3 milyon kişinin evinde Muhammet peygamberin çizimleri olacak.” Yeni sayıda öldürülen çizerler Charb (yayın yönetmeni), Cabu, Honoré, Tignous ve Wolinski’nin yine semavi dinlerin liderleri ve görevlileriyle dalga geçen çizimleri yer alıyor.


Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder