Sayfalar

15 Ocak 2015 Perşembe

Öğrencilere yatay geçiş hakkı



Yükseköğretim Kurulu, 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde öğrencilere yatay geçiş hakkı verdi. Ancak bu konuda son söz, üniversitelerin yetkili kurullarına bırakıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde öğrencilere yatay geçiş hakkı verildiğini, ara dönemde olunduğundan, geçmişte yaşanılan aksaklıkların tekrar yaşanmaması ve yükseköğretim kurumlarının kendi planlamalarında bir zafiyet meydana gelmemesi için bu konuda kararın yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarına bırakıldığını açıkladı. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının, diledikleri takdirde, sadece yurtiçindeki yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin başvuru yapabilmesi için, 2014 kontenjanının % 20’sine kadar yatay geçiş kontenjanı ayırabilecekleri vurgulandı.

Kimler başvuracak
ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapabilecek. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuramayacak.Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının, başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıt yaptıran öğrenciler de ikinci madde şartlarını sağlamaları durumunda başvuru yapabilecekler. Ancak özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapamayacaklar. Öğrencilerin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçiş yapabilecekler. Öğrenciler sadece bir defa yatay geçiş yapabilecek. (ilgili dönem başvurularından önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler tekrar yatay geçiş yapamayacak). Ancak söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilecekler. Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda, öğrenci kabul edilmemişse geçilmek istenen diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacak.

Yeniçağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder